Singerica i njen razvoj i popularnost

Singer istorijat

Singerica i njen razvoj i popularnost

Kroz istoriju se šivaća mašina, odnosno ideja o istoj javljala u mnogo različitih varijanti. Šivaća mašina koja je napravila prekretnicu i koja se svakako izdvojila od konkurencije, jeste čuvena šivaća mašina Singer ili popuparno nazvana Singerica. Razvojni put koji je ova mašina za šivenje prošla bio je dug i težak, ali ono što ona predstavlja danas, je nešto što krojačima u najvećoj meri olakšava posao, dok je industriju šivenja promenilo zauvek.

Singerica i njen nastanak i razvoj

Izumitelj prve šivaće mašine Singer(ice) jeste Amerikanac Isaac Merritt Singer. Njegov izum od 1930. godine pa nadalje postaje sastavni deo gotovo svakog doma u Americi. Ova šivaća mašina bila zaista skupocena i bilo je teško doći do finansijskih sredstava koji bi omogućili kupovinu iste. Međutim, svako domaćinstvo u Americi trudilo se da je nabavi.

Naime, šivaća mašina Singerica u to vreme koštala je čitavo malo bogatstvo. To bogatstvo merilo se sa čak tri mesečne američke plate. Uprkos tome, ova šivaća mašina postala je jedna vrsta statusnog simbola koju je svako želeo da ima, bez obzira na količinu prihoda kojom je tada raspolagao. Kako u Americi, pa tako i na prostorima bivše Jugoslavije, Singerica doživljava veliku popularnost među stanovnicima. U to vreme kada Singerica doživljava najveću ekspanziju, širom Jugoslavije počinju da se organizuju različite vrste kurseva i pomoći stanovnicima kako bi što lakše savladali rukovanje ovom mašinom za šivenje.

Šivenje nikada nije bilo lakše, ali priuštiti sebi Singericu nije mogao svako. Vrlo često se, obično po manjim mestima širom Srbije, Singerica dobijala i kao miraz. To dodatno govori u prilog tome koliko je šivaća mašina Singerica u to vreme bila zaista vredna. Danas, i posle toliko godina od njenog nastanka, šivaća mašina Singerica se i dalje prodaje u velikim količinama, a njena upotreba se, s obzirom na povećanje količine posla iz godine u godinu, sve više širi.

Singer, multinacionalna kompanija, koja između ostalog prodaje i šivaće mašine, danas predstavlja veliki brend specijalizovan za prodaju širokog asortimana proizvoda. Ipak, zaštitni znak ove kompanije ostaje svakako šivaća mašina Singerica. Ova šivaća mašina takođe je deo i našeg asortimana, a ono po čemu se ona izdvaja jesu duga tradicija i svakako neosporan kvalitet.

Podelite