Šivaća mašina Bagat i njena popularnost u Jugoslaviji

Bagat istorijat

Šivaća mašina Bagat i njena popularnost u Jugoslaviji

Šivaća mašina Bagat poseduje lepu i dugu tradiciju, negovanu širom cele bivše Jugoslavije. Ovaj brend šivaće mašine veoma brzo stekao je veliku popularnost koja se širila iz dana u dan.

Kako je nastala šivaća mašina Bagat?

Bagat šivaća mašina nastaje za potrebe tadašnje vojne industrije, ali veoma brzo stiče veliku popularnost i postaje omiljena mašina za šivenje širom Jugoslavije. Šivaća mašina potiče iz fabrike “Vlado Bagat”, osnovane u Zadru. Ova šivaća mašina, ali i fabrika, dobile su ime po jednom od narodnih heroja tog doba.

Davne 1955. godine, upravo u ovoj fabrici, počinje i priča o Bagat šivaćoj mašini. Prve ideje o tome kako bi ova šivaća mašina trebala da izgleda dao je mehaničar Šime Pavić. On je uspeo da spajanjem delova skinutih sa starih mašina kojima je fabrika raspolagala, napravi prototip jedne potpuno nove mašine nazvane Bagat. Prva šivaća mašina Bagat bila je veliko otkriće i težila je 7 kilograma.

Nakon početnih koraka, usledila je serijska proizvodnja koja je šivaćoj mašini Bagat donela ogromnu popularnost širom Jugoslavije. Serijska proizvodnja rađena je po licenci jedne italijanske kompanije, ali je prototip mašine ostao domaći.

U međuvremenu su milioni domaćinstava širom Jugoslavije imali svoj primerak mašine za šivenje Bagat, koje su nosile popularna ženska imena. Krenulo se s “Jadrankom”, usledia je prva “cik-cak” šivaća mašina nazvana “Slavica”, stigle su i “Danica” i “Višnja” i “Ruža”…. Paralelno s proizvodnjom šivaćih mašina, Bagat je praktično proizvodio i kupce. U brojnim mestima Bagat je organizovao “profesionalne kurseve šivenja i krojenja”. Većina polaznica je potom, logično, kupila neku od Bagatica, a diploma kursa ponekad je pri zapošljavanju bila bitnija od srednjoškolskih!

U vreme svoje najveće ekspanzije, fabrika Bagat bila je jedna od vodećih u Evropi. U jednom trenutku, u fabrici je radilo oko 3500 radnika. Međutim, usledile su teške godine, kako za ceo region, tako i za samu fabriku Bagat. Do tada velika kompanija, devedesetih godina prošlog veka odlazi u stečaj, a proizvodnja šivaćih mašina biva obustavljena.

Bagat šivaće mašine vraćaju staru slavu

Sve do danas mogli smo samo sa setom da se sećamo nekada velike kompanije Bagat i  veselog zveckanja Bagat šivaćih mašina.  Sa radošću, danas ponovo imamo priliku da uživamo u dobro poznatom kvalitetu koje šivaća mašina Bagat nudi. U našem asortimanu možete pronaći nekoliko novih modela šivaćih mašina koja su nastala u želji da se obnovi sećanje na čuvene Bagatice.

Podelite