Šivaće mašine | Nastanak & Razvoj

Šivaće mašine istorija

Šivaće mašine | Nastanak & Razvoj

Nastanak, razvoj i put koji su šivaće mašine prošle bio je dug i isprepletan raznim poteškoćama, ali i velikim imenima koja su doprinela tome što su mašine za šivenje postale i ostale do danas.

Nastanak i razvoj šivaće mašine

Počeci i nastanak mašina za šivenje vezuju se za 18. vek i ime Thomasa Sainta. Englez Thomas Saint je 1790. godine u Londonu predstavio svoj prototip šivaće mašine. To je predstavljao jedan potpuno nov i originalni izum koji će ubrzo pokoriti ceo svet. Ovim je Saint postavio standarde koji će biti biti osnova narednih, sada već, par stotina godina. Premda se taj prvi izum razlikovao od šivaće mašine koju poznajemo danas, suština je ostala ista.

Prva šivaća mašina služila je za šivenje kože, dok je prva mašina za šivenje tkanine izmišljena i patentirana tek 1830. godine. Prvu šivaću mašinu za šivenje tkanine izumeo je Barthélemy Thimonnier, krojač francuskog porekla. Njegovih 80 šivaćih mašina proizvodilo je odeću koju je nosila vojska. Bartelemijeva mašina za šivenje na početku, iz ovog razloga, nije bila dočekana sa oduševljenjem. Glavni razlog tome zapravo je bio taj što su ručni šnajderi bili u strahu da će zbog Bartelemijevog izuma ostati bez posla.

Iz tog straha, Bartelemijeve šivaće mašine ubrzo su uništene, a ručni šnajderi barem na kratko bili su mirni. Međutim, dalji tok razvoja šivaće mašine tekao je prilično ubrzano. Nedugo nakon ovog događaja izmišljena prva mašina za šivenje sa papučicom. Odmah nakon, izmišljena je i električna šivaća mašina, kao i mašina za šivenje sa pedalom. 

U 20. veku mašine za šivenje postaju sastavni deo gotovo svakog domaćinstva, a zanati ručne izrade odeće skoro u potpunosti iščezavaju. Najpopularnije mašina za šivenje na našim prostorima bile su čuvene BagaticaSingerica. Ove dve mašina za šivenje su i danas među najkorišćenijima na Balkanu.

Danas se šivaća mašina može pronaći u mnogo različitih varijanti, ali i od različitih proizvođača, a njena rasprostranjenost sve je veća. U našem asortimanu možete pronaći pomenuta dva brenda – Singer i Bagat šivaće mašine.

Podelite